27. februar 2015

Rejsegilde

I dag er en vigtig milepæl for vores byggeri. Nemlig rejsegildet. Rejsegildet er en tradition, hvor vi som bygherrer har mulighed for at takke vores dygtige håndværkere for det håndværk de har udøvet. Det er også den dag, hvor vi har lejlighed til at invitere nye naboer, familie og venner, til at komme og se byggeriet.

Oprindeligt blev der afholdt rejsegilde, fordi byggeprojektets succes afhang mere af gudernes humør end af håndværkernes dygtighed. For at berolige eventuelle onde ånder blev taget pyntet med planter, der indeholdt gode ånder, og de skulle så give gode kræfter videre til huset, så det blev sikkert at bo i.

Invitation til rejsegilde

 

Vi havde i forvejen udsendt en invitation til de nærmeste naboer, familie og venner:

 

Ingen tvivl om, at vi havde meget travlt op til rejsegildet. Det samme havde håndværkerne. Rejsegildet var blevet annonceret til kl. 12, og vi havde derfor planlagt at pølser og brød skulle være klart præcist. Selvfølgelig skulle det også være tørvejr og solen skulle da skinne 😉

 

 

 

Vejret holdt dog ikke helt – det var nogenlunde tørvejr, efter det havde regnet hele formiddagen. Al den regn var også årsag til, at da vores søn og jeg ankom til stedet klokken 11, gravede de stadigvæk. Heldigvis var de hurtigt færdige, men adgangsvejen var fuldstændig bundløst. Men takket nogle gode og hurtige håndværkere, blev der lagt køreplader hele vejen op. John kom heldigvis også over på grunden så hurtigt han kunne. Men der kom lige en leverance af byggematerialer i vejen, som han skulle tage imod.

DSCN2578

Med en tilladelse fra vores gode nabo Øjvind til at måtte komme under halvtag hos dem, og en skøn kollega og 2 dejlige familiemedlemmer som sørgede for at jonglere med de ristede pølser og brød, gav det os mulighed for at følges med de mange gæster der var ankommet.

DSCN2553  DSCN2556

Til at starte med, bød John på en rundvisning i det der senere skal blive til et hus 🙂

DSCN2524

Og en særlig tak til vores dygtige håndværkerfirma, Runøe og Teil:

DSCN2529
I dag afholdes rejsegilder som god skik og orden og for at takke håndværkerne på byggeprojektet. På den måde får det nybyggede hus en god start. Men nogle steder er det dog stadigvæk forbundet med en vis overtro.

Før i tiden hævnede håndværkerne sig, hvis bygherren ikke afholdt rejsegilde. De kunne finde på at hænge en dukke af halm eller gamle cementsække op – en såkaldt “død murer” – i stedet for kransen for at vise hele nabolaget, at her bor en bygherre, der ikke har sørget ordentligt for sine håndværkere.

Nu er talen nået til det punkt, hvor man ifølge en gammel overtro som arkitekt på huset, skal smadre en ølflaske til rejsegildet og sige: “Gid huset består i så mange år, som glasset går i skår.”

DSCN2534   DSCN2535

Og rejsegildet skal også helst foregå på den rigtige måde for at undgå dårlige varsler for fremtiden. For eksempel er det et dårligt tegn, hvis kransen blæser ned.

Selvom det er svært for vores energiske håndværkere at stå stille, fik vi dog fotograferet de fleste af dem:

DSCN2513 DSCN2516

Så var det tid til at pølserne var stegt færdigt og de indbudte kunne få lidt at spise og drikke.

DSCN2550

Efter en rigtig dejlig dag, kunne vi så afslutte vores rejsegilde med lige at skåle endnu engang med de sidste tilbageværende håndværkere og aftale detaljer for de ting som skal udføres i den kommende uge.

DSCN2563

Vi vil gerne have lov til at takke jer alle der deltog i vores rejsegilde og sendte gode tanker før gildet (det var ikke alle indbudte der har mulighed for at deltage pga. arbejde og sygdom), for at dagen blev en så glædelig begivenhed for os som den gjorde. Det var for os en skøn dag, hvor vi i høj grad forstod, hvorfor vi lige netop ikke vil væk fra Bolbro. Bolbro emmer af nærvær, forskellighed, samvær og en masse gode initiativer. Selvom vi kun har boet i Bolbro i 14 år, føler vi os i meget høj grad “hjemme” i nærværet med de skønne Bolbro borgere.

Vi fik ikke sagt tak til alle de der kom med en lille hilsen til os. Det vil vi ligeledes benytte lejligheden til nu 🙂

Vi glæder os til at vores byggeri bliver færdigt og til fortsat at være en del af Bolbro.

DSCN2586

20. februar

I dag holdt vi endnu et byggemøde, og denne gang med Martin og Dennis. Vi startede med Dennis’ enterprise, og ønsker ham til at opsætte fliser i brusekabinen, som ligger udover hans tidligere tilbud. Han oplyste os om, at det sidste arbejde med  kloakering vil blive påbegyndt på onsdag, hvor bl.a. stikledningerne i indkørslen vil blive anlagt. Vi aftalte med ham, at når vi kommer længere hen i slutningen af byggeriet, vil vi gerne have ham til at give os et tilbud på det sidste jordarbejde med jordpåfyldning rundt om huset ved soklerne.

Sammen med Martin blev vi enige om, at anvende Raw Intello som dampspærre. Denne dampspærre er fugtadaptiv, hvilket vil sige, at den er delvis diffusionsåben over en vis temperatur, men tæt ved lavere temperaturer. Lidt i stil med en hygrodiode, men dog alligevel ikke det samme. Endvidere dropper vi hulrummet over isoleringen, hvor loftet føres til kip, da undertaget er diffusionsåbent ifølge producenten. Jeg foretog en kontrolberegning af kondensrisiko og fandt ingen fare for kondens. Vi skal dog stadig huske at montere udluftningshætter i tagrummet. Martin regner med, at undertaget bliver opsat i næste uge og vi håber på tørt vejr, da isoleringen først skal oplægges, hvor der er loft til kip. Den øvrige isolering venter vi med til senere. Dette kunne jo være fedt, at holde rejsegilde i læ hvis det skulle komme til at regne 🙂

18. februar

IMG 2015-02-18 15.57.13I dag kom spærene op på østsiden, og den bærende limtræsbjælke blev anbragt i vestfløjen. Efter aftale med tømmeren, blev den fastgjort på en gevindstang som er monteret i stolpen. Gevindstangen skal blot holde sammen på limtræsbjælke og stolpe, da limtræsbjælken senere fastgøres i vestgavlen, for at øge stabiliteten i forbindelse med vindlast. Jeg så desværre ikke øjeblikket da bjælken skulle løftes op, men jeg tvivler på at tømrerne selv løftede den op, da den vejer 300 kg og skulle løftes 5 meter op. Godt nok er de nogle stærke seje fyre, men mon ikke de brugte lastbilskranen 🙂

12. februar 2015

I dag var vi på grunden. Nu kan vi virkelig begynde at fornemme, hvordan størrelsen af huset bliver – og det kunne naboerne vist også 😉 Der var vist kommet forespørgsel til Kommunen vedr. størrelsen og højden af huset. Hvortil vi smilende kunne fortælle, at det var som på myndighedssættet. Vi tror dog, at det er kombinationen af, at grunden ligger inde bagved og på den måde,  betyder at byggeriet ser noget voldsomt ud 😉

Vi har i dag sørget for at lægge ekstra køreplader og udjævne adgangsvejen så den er blevet lidt mere farbar end den har været før. Det er klart at med store biler som leverer materialer, kan en lille smal vej, ikke undgå at blive lidt mere ujævn. Vi observerede også lidt affald der var fløjet rundt efter al den blæst. Det fik vi ligeledes fjernet.

10. februar

Marie og jeg var henne på byggepladsen for at se hvordan det går. Det går planmæssigt fremad og vi kan nu tydeligt se, at huset begynder at tage form. Tømrerne er igang med at opbygge de bærende og stabiliserende skillevægge, så vi nu kan begynde at fornemme rummene i huset. Vores ideer mht. haveplan begynder også at tage form. Vi tænker nu, at lade terrassen går rundt om stort set hele huset, og bygge en rampe fra indkørslen og op til terrasseområdet.

DSC_0263Vores elskede campingvogn får en plads ved nordgavlen. Den har trofast givet os mange ture og mange gode oplevelser. Bag campingvognen bygger vi et skur op mod det nordøstlige hjørne.

9. februar 2015

I dag har vi været en tur i Vejle og Fredericia.

Som sædvanligt, var det både hyggeligt og brugbart (og nødvendigt) at vi kørte endnu en tur op til Vordingborgkøkkenet i Vejle. Det skyldes at vi havde nogle enkelte ændringer, og at vi derfor lige ville tale med vores skønne køkkensælger. Vi fik alle detaljerne på plads, og afventer nu den endelige bestilling. Der er tale om rigtig mange skabe. Både til køkken, bryggers og badeværelse, så vi vil gerne være sikre på, at bestillingen er korrekt.

Efter nogle timer hos Vordingborg, tog vi turen til Fredericia, hvor vi var inde og kigge hos Davidsen som er et stort byggecenter. Vi ved, at når først John går i gang indvendigt og i haven, skal der købes temmelig meget ind. Så vi skulle ud og snuse lidt vedr. byggematerialer. Vi havde desuden bestilt 22 m2 fliser til vores bryggers som vi skulle afhente.

Vi blev noget klogere på de mange muligheder vi har, når vi skal til den indvendige abtering. Vi fandt ud af at de havde nogle ludbehandlede listelofter til en overkommelig pris. Vi kiggede også på materialer til vores terrasse. De havde kun vedligeholdelsesfrie terrassebrædder i lysegrå og mørkegrå.

Efter en 10 timers lang tur, var vi endelig hjemme og havde haft en superinformativ dag. 🙂

2. februar – 7. februar

IMG 2015-02-07 12.51.37Så går vi i højden! I denne uge gik tømrerne i gang med at sætte bundremmen og efterfølgende vægstolperne i ydervæggene. Så nu er det nu vi kan begynde, at fornemme størrelsen af huset, og det bliver stort.

Da jeg var i gang med at undervise på skolen, ringede min telefon. I pausen fik jeg en snak med tømmeren, som opdagede en fejl i min tegning. Alle dobbeltdørene har samme hulmål undtaget et, hvilket han undrede sig over. I hast fandt jeg tegningen frem og fandt fejlen. Hulmålet til døren var målsat til 1479 bred, men skulle være 1510, og vi blev enige om blot at fjerne 33 mm af øverste pudslag på soklen på den ene side, så hullet kommer til at passe. En stor ros til tømmeren, så vi undgik et stort problem senere, når dørene skal monteres!

IMG 2015-02-07 12.33.41Topremmen blev idag monteret og midlertidige tværafstivere blev påsat, da vejrudsigten for weekenden lyder på ret blæsende vind. Lørdag udgravede jeg plads til stillads langs med øst gavlen. Selvom jorden var frostfri, var det rimeligt hårdt, da jorden er fyldt med rødder, men så behøver jeg da ikke, at gå til fittness 🙂